- Hands-‐on Workshops
- Ομιλιών επιστημονικού, ερευνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του τομέα της πληροφορικής.
- Κοινωνικών εκδηλώσεων και συναντήσεων (study groups, hackathons, group meetings, …)
Επί του παρόντος, δραστηριοποιούνται οι εξής ομάδες στα πλαίσια του ACM AUTh Student Chapter:
- Unity Game Development Team
- GNU/Linux Team
Με την Νέα χρονιά, στοχεύουμε στη δημιουργία δύο ακόμη ομάδων με δραστηριοποίηση στον τομέα του Web Development και Mobile/IoT/Wearables Development.
Τέλος, σημαντικό βήμα αποτελεί η δημιουργία της ACM-‐W, μιας ομάδας με ιδιαίτερο σκοπό την παρακίνηση και συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της πληροφορικής.
Το τοπικό της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1993.
Όραμά της είναι η ειρήνη και η μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, μέσω της ανάπτυξης των ηγετικών χαρακτηριστικών των νέων. Αυτό το καταφέρνει μέσω ανταλλαγών στο εξωτερικό και της διαχείρισής τους.
Πρακτικά, μέσω των προγραμμάτων της δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν εθελοντικά ή να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό (έμμισθη ή μη) πάνω σε μια πληθώρα διαφορετικών αντικειμένων. Επίσης σε τοπικό επίπεδο, τους δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουν και να διαχειριστούν αυτές τις ανταλλαγές, να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, να ασχοληθούν εμπράκτως με αντικείμενα όπως το marketing και η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και τέλος, να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες και τα softskills τους.
Με το πέρασμα του χρόνου, η ART εξελίχθηκε και ανανεώθηκε πολλές φορές προσθέτοντας επιτυχίες στο ιστορικό της και θέτοντας συνεχώς υψηλότερους στόχους. Πλέον έχει καθιερωθεί ως μία σοβαρή πανεπιστημιακή ομάδα, που προωθεί την πρακτική άσκηση, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία μεταξύ των φοιτητών και προσομοιώνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικές εργασιακές συνθήκες.
Από το 2007, η ομάδα έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες της Formula SAE, όπως στην Ιταλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία. Το 2009 κατέκτησε το βραβείο μηχανολογικού σχεδιασμού, το 2011 την 1η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης, ενώ η σημαντικότερες επιτυχίες της ομάδας, ήταν η 3η και 4η θέση στη γενική κατάταξη στο διαγωνισμού της Ιταλίας το 2012 και το 2014 . Η ART έχει μέχρι στιγμής στο ιστορικό της τέσσερα (4) αγωνιστικά μονοθέσια, το ART-7-, το ART-9-, το ART-12- και το ART-14-.
Τα μέλη της ART, τα οποία εντάσσονται σε μία από τις 6 υποομάδες (πλαίσιο, αναρτήσεις, powertrain, αεροδυναμικά, ηλεκτρονικά, marketing), εργάζονται στη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή του πέμπτου μονοθέσιου της ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα στοχεύει στη δραστηριοποίηση των φοιτητών στα επιστημονικά και κοινωνικά τους ενδιαφέροντα, αλλά και στη διαρκή ενημέρωσή τους για τα πιο σύγχρονα ιατρικά και φαρμακευτικά επιτεύγματα. Παράλληλα, το ΑΤΡ συμμετέχει σε προγράμματα ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για θέματα υγιεινής, πρόληψης και θεραπείας, ενώ τέλος, στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα δίκτυο με φοιτητές και αποφοίτους της Φαρμακευτικής και άλλων συγγενών σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσα στον ένα χρόνο δράσης της η ομάδα έχει επιτυχώς οργανώσει δύο ημερίδες, μία επίσκεψη στη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen και μία συλλογή φαρμάκων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το σύλλογο Μεταπτυχιακών υπήρξε ιδρυτής του Pharmacology Club της Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., ενώ συμμετείχε στο Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδος και στο Thessaloniki Science Festival.
Η διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων, ημερίδων και εξορμήσεων, η επαφή του φοιτητή με εταιρίες βιοεπιστημών, οι επισκέψεις σε ερευνητικά εργαστήρια, η παροχή πληροφοριών για internships και workshops, η συμμετοχή σε επιστημονικά φεστιβάλ για τη επικοινωνία της Βιολογίας στο ευρύ κοινό και η οργάνωση πεζοποριών είναι μόνο λίγα παραδείγματα από αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει.
Με την τρέλα που μας διακρίνει για την κατάκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και με την μεγάλη αγάπη που τρέφουμε για τον έμβιο κόσμο, βελτιώνουμε συνεχώς τη φοιτητική μας καθημερινότητα και εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες από τα χρόνια μας στο πανεπιστήμιο.
Βασική προτεραιότητα του BEST είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για φοιτητές και η υποστήριξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Έτσι, επιδιώκει να φέρει όλους τους μετέχοντες στο τρίγωνο “φοιτητής – πανεπιστήμιο – εταιρεία ” πιο κοντά.
Η τοπική ομάδα BEST Thessaloniki ιδρύθηκε το 1999 και σήμερα συνεχίζει την πορεία της με περισσότερα από 30 ενεργά μέλη και ανοιχτή στη συμμετοχή όλων των φοιτητών του ΑΠΘ, στοχεύοντας στην προσφορά εναλλακτικών μέσων εκπαίδευσης στους φοιτητές του Πανεπιστήμιου μας.
Ενδεικτικές δραστηριότητες της ομάδας BEST Thessaloniki:
- Διεθνή ακαδημαϊκά σεμινάρια
- Διαγωνισμοί μηχανικής
- Πολιτιστικές ανταλλαγές
- Συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης
- Συναντήσεις των 4 ελληνικών τοπικών ομάδων του BEST
- Εσωτερικά σεμινάρια για μέλη
- Πανευρωπαϊκές συναντήσεις/συνελεύσεις φοιτητών-μελών του οργανισμού
Ως μια διεθνής, ανεξάρτητη, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, σκοπός της είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών Νομικής και νέων δικηγόρων σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την κατάρτιση τους πάνω σε νομικά θέματα, καθώς και την εξοικείωσή τους με αλλοδαπά νομικά συστήματα. Το δίκτυο της ELSA είναι οργανωμένο σε διεθνές (ELSA International), εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχουν νομικές σχολές. Η ELSA Greece αποτελείται από τα τοπικά παραρτήματα της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής.
Η ELSA Thessaloniki, είναι το τοπικό παράρτημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Συστάθηκε το 1998 ως σωματείο και διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο με ετήσια θητεία. Σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
- Ημερίδες με θεματικές εξειδικευμένου νομικού περιεχομένου ή τρέχουσας νομικής επικαιρότητας με εισηγητές καθηγητές, ειδικούς από αρμόδιους φορείς και φοιτητές
- Διεθνή Συνέδρια σε πόλεις της Ευρώπης
- Νομικά Σχολεία (Law Schools)
- Επισκέψεις (Study Visits) σε κάποιο άλλο τοπικό παράρτημα της ELSA, ή υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
- Αντιπροσώπευση της ELSA στις συνεδριάσεις Διεθνών Οργανισμών (ELSA Delegations)
- Ετήσια διοργάνωση του διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition
- Ετήσια διοργάνωση του διαγωνισμού εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition
- Διοργάνωση διαγωνισμών δοκιμίων με συγκεκριμένη θεματική (ELSA IFP Essay Competition)
- Επισκέψεις σε χώρους νομικού αντικειμένου και ενδιαφέροντος
- Συγκρότηση ερευνητικών ομάδων (Legal Research Groups)
- Έκδοση του νομικού περιοδικού Expressis Verbis Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στο Εξωτερικό (STEP- Student Trainee Exchange Programme
Βασικός στόχος και σκοπός του ESN είναι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ καθώς και η προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης μέσω του μόττο μας που είναι το ‘’ Students Helping Students’’!
Επιπλέον, είμαστε εδώ για τους φοιτητές που γύρισαν από το Erasmus τους με σκοπό να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν στην τοπική κοινωνία της χώρας τους προκειμένου να ξεπεράσουν το λεγόμενο ‘’post Erasmus depression’’ δίνοντας τους την ευκαιρία να ζήσουν αλλά και να κρατήσουν επαφή με ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ακόμα και στην ίδια τους την χώρα!
Οι δράσεις εστιάζονται σε 6 θεματικές : Ιατρική Εκπαίδευση - Κλινικές Ανταλλαγές - Ερευνητικές Ανταλλαγές - Δημόσια Υγεία - Αναπαραγωγική & Σεξουαλική Υγεία - Ανθρώπινα Δικαιώματα & Ειρήνη. Σε αυτές, οργανώνονται προγράμματα από τα ενεργά μέλη, όπως workshops, βιωματικά σεμινάρια, ημερίδες, street actions, internships.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, το ΚΕΘΕΑ, οι Γιατροί του Κόσμου, η AIESEC, η ACT UP, καθώς και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Επιπλέον, η HelMSIC αποτελεί περήφανο και ενεργό μέλος των IFMSA - International Federation of Medical Students’ Associations και EMSA - European Medical Students’ Association. Μέσα από τη συμμετοχή της στις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις, η HelMSIC αποτελεί την μοναδική οργάνωση που εκπροσωπεί του φοιτητές ιατρικής από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Η ενασχόληση κάθε φοιτητή ιατρικής με την HelMSIC του προσφέρει την μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει δημιουργικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο του, να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να συνεργαστεί με φοιτητές ιατρικής από όλο τον κόσμο!
Ο IAAS (International Association of Students in Agricultural and Related Sciences) είναι ο μεγαλύτερος, παγκοσμίως, φοιτητικός οργανισμός στον τομέα της Γεωπονίας και Συναφών Επιστημών. Iδρύθηκε το 1957 ξεκινώντας με μόλις 8 κράτη-μέλη. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί δραστικά ώστε σήμερα να αποτελείται απο 30 κράτη-μέλη και πάνω απο 10.000 φοιτητές
Ο στόχος μας:
Στόχος του IAAS είναι η ανταλλαγή Εμπειριών, Γνώσεων και Ιδεών για την βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των φοιτητών Γεωπονίας και Συναφών Επιστημών.
Η αποστολή μας:
Ως το 2050 υπολογίζεται ότι η Γη θα μετρά περίπου 9 δισεκατομμύρια κατοίκους. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αυξανόμενη ζήτηση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε έναν κόσμο με μειωμένη διαθεσιμότητα καλλιεργήσιμης γης και πόρων. Έτσι, το πρόβλημα της σίτισης των 9δις ανθρπώπων με βιώσιμο τρόπο είναι η πρωταρχική πρόκληση ενός Γεωπόνου σήμερα. Ο IAAS θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθιστώντας τους φοιτητές ενήμερους των προκλήσεων του κλάδου μας και παρέχοντάς τους γνώση σχετικά με την Γεωργία παγκοσμίως.
Διεθνείς Δραστηριότητες:
(1) Annual World Congre( Παγκόσμιο Συνέδριο)
(2) European / African / Americas directors meetings
(3) Εβδομάδες ανταλλαγής μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού
(4) Εβδομάδες Σεμιναρίων
(5) Exchange Program( Πρόγραμμα Ανταλλαγής/Διεθνούς Πρακτικής Άσκησης)
(6) Exchange Coordinatos Meeting (Συνάντηση-Συνεδρίαση των Συντονιστών Προγράμματος Ανταλλαγής)
Θέλεις να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό μιας ξένης χώρας ζώντας μέσα σε μια πολυπολιτισμική παρέα;
Τότε δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στην τοπική επιτροπή I.A.E.S.T.E του πανεπιστημίου σου!
Η IAESTE (International Association for the Exchange of Students of Technical Experience) είναι μια διεθνής οργάνωση για την ανταλλαγή φοιτητών τεχνικών κλάδων με σκοπό την πρακτική άσκηση σε χώρες του εξωτερικού . Ιδρύθηκε το 1948 στο Imperial College του Λονδίνου και σήμερα αριθμεί 88 χώρες-μέλη παγκοσμίως.
Προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εργασιακό περιβάλλον μιας άλλης χώρας και να συνεργαστούν με εργοδότες από όλο τον κόσμο αποκτώντας εμπειρία στο αντικείμενο των σπουδών τους. Επίσης τους παρέχει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις εργασιακές συνθήκες του μελλοντικού επαγγέλματός τους και να ανακαλύψουν μια χώρα και τον πολιτισμό της μέσα από την καθημερινή ζωή. Τέλος, προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες με απώτερο στόχο τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό.
H IAESTE Θεσσαλονίκης είναι η ελληνική τοπική επιτροπή υπεύθυνη για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό των μελών της.
Το Aristotle University of Thessaloniki IEEE SB, ένα από τα πιο δραστήρια SBs του Greece Section, αριθμεί πάνω από 250 μέλη. Με κίνητρο την φιλομάθεια και την καλλιέργεια δεξιοτήτων, το Παράρτημά μας οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία events, όπως:
IEEE Day: Η ημέρα γιορτής του ΙΕΕΕ περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες, όπως τον IEEE Day Photo Contest, όπου αναδειχτήκαμε 1οι σε ψήφους πανελλήνια και 23οι σε παγκόσμια κατάταξη.
IEEEXtreme: Πρόκειται για ένα δημοφιλή εικοσιτετράωρο διαγωνισμό προγραμματισμού που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Μέλη του IEEE AUTh SB κατέκτησαν και φέτος την πρώτη θέση πανελλήνια! IMEC: Οργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Leuven του Βελγίου, με σκοπό οι φοιτητές να επισκεφτούν ένα από τα πιο σύγχρονα cleanrooms της Ευρώπης (ερευνητικό κέντρο IMEC), καθώς και το Katholieke Universiteit, όπου ενημερώθηκαν για μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.
CERN: Αναμφισβήτητα μία δράση που θα μείνει στην ιστορία του Παραρτήματος αλλά και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών! Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, πέρα από τα Πολυτεχνεία ETH και EPFL, στο παγκοσμίως γνωστό ερευνητικό κέντρο CERN.
Πολλές ακόμη εκπαιδευτικές εκδρομές πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς, όπως: Beta CAE, Olympia Electronics, Kleemann, Αιολικό Πάρκο Σιδηροκάστρου Σερρών, Τετραήμερο Summer Event στο Ποσείδι. Αλλά και workshops για την εκμάθηση χρήσιμων εργαλείων: Codebender + Arduino Hacking the Real World, THMMY 3D Modeling Workshop.
Στόχοι της I.V.S.A.είναι:
- Να διευρύνει τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες των φοιτητών Κτηνιατρικής
- Να προβάλλει με κάθε πρόσφορο μέσο τη σπουδαιότητα της Κτηνιατρικής Επιστήμης
- Να φέρει σε επαφή τους φοιτητές Κτηνιατρικής από τα διάφορα μέρη του κόσμου.
Κινούμενη στο πνεύμα αυτό η I.V.S.A. Θεσσαλονίκης έχει να επιδείξει δραστηριότητες όπως:
- Αποστολή Ελλήνων φοιτητών για πρακτική άσκηση σε κτηνιατρεία, κλινικές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό και αποδοχή αλλοδαπών φοιτητών στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό.
- Διοργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγών μεταξύ ομάδων φοιτητών του δικού μας και ξένων πανεπιστημίων.
- Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέματα κτηνιατρικού περιεχομένου.
- Συμμετοχή και διοργάνωση κτηνιατρικών συνεδρίων και εκδηλώσεων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
- Έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων για τους φοιτητές Κτηνιατρικής.
- Διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (εκδρομές, πάρτυ, προβολές ταινιών)
- Έκδοση περιοδικού κτηνιατρικού περιεχομένου (‘Αδέσποτος’)
Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου οχήματος το οποίο θα εισέρχεται σε χώρους που έχουν υποστεί κάποια φυσική καταστροφή, θα δημιουργεί έναν χάρτη όπου θα σημειώνονται οι θέσεις των θυμάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες(π.χ. ύπαρξη εμποδίων, επικίνδυνων ουσιών κ.λ.π. ) ώστε να διευκολύνει το έργο των διασωστικών συνεργείων. Η ομάδα συμμετέχει στον διεθνές διαγωνισμό Robocup Rescue, όπου έχει κατακτήσει την 2η θέση στην κατηγορία της αυτονομίας το 2013 στο Eindhoven και το 2015 στο Hefei στην Κίνα, όπου κατά γενική ομολογία η πρωτιά κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Επομένως στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή και φυσικά η πρωτιά το καλοκαίρι του 2016 στο Robocup, που θα πραγματοποιηθεί στην Λειψία της Γερμανίας.
Στόχος μας είναι να μοιραστούμε εμπειρίες, ώστε μέσα από αυτές να κινητοποιηθούμε και να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η σχολή μας και γενικότερα το ΑΠΘ.
Μακριά από κάθε είδους συμφέροντα . . . από εμάς που πράγματι γνωρίζουμε τη σχολή και για εμάς που στοχεύουμε σε κάτι καλύτερο.
Στην ομάδα μοιραζόμαστε προτάσεις για δράσεις του πανεπιστημίου/συνέδρια/summer school/Erasmus, συζητάμε για μαθήματα/ασκήσεις/θέματα και κάθε άλλο προβληματισμό μας, ενώ στη σελίδα κοινοποιούμε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις. Επίσης, η ομάδα Path οργανώνει δράσεις ώστε να ενημερώνει τους φοιτητές για ενδιαφέροντες ερευνητικούς τομείς.
Στόχος του The Triple Helix μέσα από την ενασχόληση των φοιτητών με τη δημοσιεύση άρθρων, τη διοργάνωση Science Policy Events και τη συμμετοχή τους στα International Conferences στα chapters των Η.Π.Α. είναι να τους παρακινήσει να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τομείς που επηρεάζει η επιστήμη και τους περιορισμούς που πρέπει να τίθενται σε νέες ανακαλύψεις, ενώ φέρνοντας τους σε επαφή με χαρισματικούς απόφοιτους του οργανισμού να δημιουργήσει τους ηγέτες και τους εφευρέτες του μέλλοντος.
Ασχολούμαστε κυρίως με Πρώτες Βοήθειες και με Πυροπροστασία, αλλά τα ενδιαφέροντά μας αφορούν όλους τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης περιστατικών εκτάκτων αναγκών. Συμμετέχουμε σε όλες σχεδόν τις δράσεις του Α.Π.Θ. που χρήζουν κάλυψης Πρώτων Βοηθειών, όπως την κατασκήνωση της Καλάνδρας, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κ.ά. Tα μέλη της υποβάλλονται σε συνεχή εκπαίδευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες. Στόχος της Ο.Δ.Α.Κ./Α.Π.Θ. είναι η προστασία του μεγάλου πληθυσμού που προσέρχεται καθημερινά στους χώρους και στα κτίρια του πανεπιστημίου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών. Μέλη στην Ο.Δ.Α.Κ./Α.Π.Θ. μπορούν να γίνουν φοιτητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ αλλά και εξωπανεπιστημιακοί.